Vektløfting

Vektløfting er en sport og en idrett som har vært tilstede og utøvd her på jorda i mange, mange år. Selve idretten vektløfting går rett og slett ut på at en løfter en stand med vekter festet på hver side av stangen over hodet sitt. Vektløfting er også delt i to ulike kategorier, rykk og støt. Tidligere i historien i vektløfting idretten så ble det også konkurrert i øvelsen som het press, denne øvelsen var ganske lik støt i den første delen av løftet men skulle deretter presses over hodet med strake armer fra rette bein, noe som viste seg etterhvert å være altfor hard for ryggen. Press ble deretter avskaffet fra hele idretten fra 1972.

Historien til vektløfting går faktisk så langt tilbake til antikkens olympiske leker, det har nemlig blitt konkurrert innen vektløfting ved hjelp av tunge steinvekter helt siden den tiden. Det alle første uoffisielle verdensmesterskapet ble arrangert for amatører og fant sted i London den 28. mars helt tilbake i 1891 på et sted som het Cafe Monoco. Før dette «gjennombruddet» i London så var idretten stort sett preget av oppvisninger kun av de profesjonelle løfterne, da var det heller ikke vektangivelsene på disse opptredene og showene alltid til å stole på og det var mye som kun var for show og forbløffelse enn ren styrke, idrett og fysikk som foregikk.

Hopper en frem en del år så kom endelig det aller første offisielle verdensmesterskapet, det ble arrangert i Tallinn i Estland i 1922.

Her i Norge så har også vektløfting en historie, selv om idretten er ganske så liten her i landet. Vektløfting er faktisk en idrett som er tilrettelagt, eller kan ihvertfall bli tilrettelagt for utøvere i alle aldre. Noen utøvere er faktisk aktive innen vektløfting helt til de er over 80 år. På slutten av 1980- årene så begynte også kvinnene her i landet å markere seg og gjøre inntrykk innen den norske verdenen av vektløfting.

Vektløfting er dessverre en idrett som kan være vanskelig å lære seg, fordi idretten krever mykhet og leddutslag. Dette er utrolig viktig at vedlikeholdes og er en stor del av treningen for denne idretten.